Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

FRA-lagen har öppnat ögonen på Johan Norberg (i Expressen). Herre milde, de borgerliga har ju aldrig varit riktiga nyliberaler!

Det har han rätt i, och han har också rätt i att det skulle ha varit bra med en mycket starkare frihetlig tradition i det svenska samhället. Kollektivismen har varit en naturlig impuls för väldigt många; den sociala borgerligheten har varit för tunn för att bära upp en politisk borgerlighet med självförtroende. Vi har på det sättet fått en mycket mer ensartad offentlighet än likartade länder som Danmark och Holland (fast den offentliga sektorn är stor även där).

Samtidigt ligger den nära ytan i Johan Norbergs besvikna text att det inte är någon större skillnad på socialdemokrati och borgerlighet i Sverige. I beg to differ. I varje enskilt ögonblick har nog inte skillnaden varit så stor, någon enstaka procentenhet på skatten som Emil Uddhammar visade i sin doktorsavhandling ”Partierna och den stora staten”. Men böjningsmönstren är inte identiska och över tid gör det betydande skillnad vilken regering vi har. Vi skulle ha haft välfärdsstat och rejäla skatter även om de borgerliga hade dominerat 1900-talet, men pluralismen hade varit större, LO-makten mindre, civilsamhället starkare, företagarna fler, medelklassen självständigare och stadd vid bättre kassa. (Dvs lite grand så som Sverige har blivit på senare år, då borgerliga idéer har format samhällsutvecklingen trots att socialdemokrater haft makten.)

FRA-lagen är ett elände. Men det är fortfarande bättre med borgerlig regering än vänsterstyre.

(I avslutningen av sin artikel ska Johan Norberg belägga sin tes genom att visa att även borgerliga opinionsbildare varit slappsvansade medlöpare och inte stått upp för några frihetliga idéer sedan Alliansen tog över. Även jag får äran att vara med på ett hörn. De som har följt SvD:s ledarsida sedan valet får själva ta ställning till hur väl det stämmer.)