Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Kristdemokraterna har haft riksting och fattat belut om lite av varje. Nu är man till exempel plötsligt för höjd bensinskatt i stället för sänkt skatt – som man ville ha före valet. Fast egentligen är man inte för höjd skatt heller. Skatten ska nämligen bara höjas på ett sätt som tar hänsyn till dem som lever i gelsbygd och hur man ska få den ekvationen att gå ihop undandrar sig min bedömning.

Vad man var ute efter var uppenbarligen att kunna säga att man principiellt sett är för den politiskt korrekta idén med höjd bensinskatt, utan att för den skulle behöva höja bensinskatten. I ivern att göra pk-opinionen glad tar man spjärn mot sina egna. Så kd. Så sorgligt kd….

Partiet har en olycklig kärlek till mitten, mainstream, det ofarliga, snälla och lättuggade. Inte så konstigt efter att man i decennier fått löpa gatlopp för frågor om aborter, äktenskap, homosexualitet och Livets ord, men ändå…. Att man kastat kds-bigotteriet över bord är en sak, men varför måste man därefter ge sig den på att utplåna det sista man har av egen särpräglad identitet. Efter nya m, nya c, nya mp och nya s – är det verkligen ett nya kd som svensk politik – eller svenska kristdemokrater – behöver!?

På rikstinget bestämde man sig för att uträtta ett system med individuella CO2-kvoter. Såvitt jag förstår innebär det att en människans hela konsumtion och beteende måste övervakas och bedömas in i minsta detalj: Det blir fömynderi och övervakning av en omfattning som får FRA-anhängarna att framstå som rena lättmatroserna.

Här finns bara ett råd att ge: Glöm den här deprimerande tanken så fort det någonsin går.Har ni tur kommer ingen att uppmärksamma hur fel det blev.

Om kd satsade på det man är bra på skulle man kunna vara attraktivt för ganska många borgerliga väljare. Men kd har en olycklig kärlek till sina sämsta idéer.