Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Sunday Times Sarah Baxter hävdar att Minnesotaguvernören Tim Pawlenty ligger i vinnarhålet för att bli andreman i John McCains kampanj, och hon tecknar ett porträtt att en yngre (47) guvernör som har värderingarna på det rätta stället och ser ett stort behov av att jazza upp det republikanska partiet. Som vicepresidentkandidat blir inte en kopia av McCain utan har mycket eget att bidra med.

Pawlentys pappa var långtradarchaufför och hans mamma hemmafru och han behöver inte dricka whisky eller bowla inför tv-kameror för att visa att han har koll på prioriteringar och drömmar hos vanligt folk. Han känner starkt för miljön och ligger mer på linjen valuta-för-pengarna än skattesänkningar-till-varje-pris. Och så äger det republikanska konventet rum i hans delstat.

Låter bestickande. Pawlenty kan nog ge valuta för pengarna även hos bookmakern….

Sedan återstår förstås själva kampanjen. En uppmärksammad mätning från Newsweek häromdagen gav Obama ledningen med 15 procentenheter, men det måste ha varit en outlier. Alla andra mätningar från de senaste dagarna, och de är ganska många, anger Obamas försprång till mellan två och sex procentenheter. Obama är favorit, men det här kan bli väldigt tajt och spännande.