Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Barck Obama och John McCain kommer lika i Newsweeks färska opinionsmätning: 46-46. McCain går betydligt bättre bland demokraterna än Obama bland republikanerna, men Obama har ett visst övertag (fyra procentenheter) bland de oberoende.

Enligt en omfattande och mycket läsvärd analys i Politico står John McCain inte alls utan chans. Eftersom vinnaren i en delstat tar hem alla delegater kan Obama få dåligt betalt för vissa framgångar, till exempel om han mobiliserar svarta väljare i sydstater utan att det leder till att majoriteterna förändras. Många delstater ter sig som ”säkra” Obama- eller McCainstater, och det hela kommer att avgöras i ett begränsat antal delstatsval.

Politico skriver:

Börja med kartan från 2004 års val. Tillgodoräkna Obama Iowa och Colorado och, eftersom bägge anses vara stater som Obama kan ta hem. Räkna sedan med McCainvinster i New Hamsphire och Michigan, två delstater där McCain är konkurrenskraftig. I detta scenario vinner McCain i elektorsförsamlingen med 291-246, en större marginal än vad Bush hade för fyra år sedan.

Om Obama bara klarar att vinna Iowa från republikanerna och McCain bara klarar att ta hem Pennsylvania skulle McCain fortfarande vinna med mycket större marginal än Bush – 300-237.

Republikanska partiet ligger uselt till. Efter åtta år med krig, konfrontation och statsfinansiell låt-gå-politik vill väljarna ha förändring. Men McCain är inte vilken republikan som helst…