Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Ännu inga nyheter från Crewe and Nantwich, valkretsen i Cheshire där det är fyllnadsval i dag, och där tories har chansen att tillfoga labour ett storartat nederlag. Vänstern har kontrollerat Crewe and Nantwich sedan Henrik VIII:s glada dagar, men med Gordon Brown vid rodret ser det mörkt ut. The Telegraph rapporterar.

Labour har försökt utmåla den konservativa kandidaten som en överklassprätt. Det har inte fungerat. Väljarna vill ha en fungerande regering, inte klasskamp.

Strikt matematiskt gör ett enda mandat ingen skillnad i underhuset. Labour har stor majoritet. Men en toryseger skulle spela desto större roll för momentum och moral. Det är 26 år sedan tories senast vann ett fyllnadsval, där den avgångna (eller avlidna) kandidaten inte var konservativ. Det är 30 år sedan man erövrade en valkrets från labour i fyllnadsval.

Cheshire cat är en figur i Alice i underlandet. Först visar den upp världens största leende, men sedan börjar den blekna bort och till sist är det bara leendet kvar.

Gordon Brown bleknar snabbt, så långt är läget sig likt. Men det är inte precis något leende som svävar kvar.