Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Moderaterna går fram och socialdemokraterna backar, enligt dagens Synovatemätning i Dagens Nyheter. Avståndet mellan blocken är fortfarande stort, 13,2 procentenheter, men det är den minsta marginalen på ett halvår och i storstäderna har m gått om s. Mona Sahlins Stockholmsstrategi har havererat rejält.

Vad kommer att hända på riksplanet? DN:s Henrik Brors gör en kostlig analys:

Opinionssvängningen märks nästan uteslutande i Stockholmsregionen och övriga storstadsområden. Framtida mätningar får visa om det innebär att åsiktsklyftorna fördjupats i Sverige, mellan storstad och landsort. Eller om det beror på att nya politiska trender slår igenom snabbare i storstäderna där det finns så mycket fler medier, med morgontidningar, kvällstidningar och gratistidningar utöver radio och teve.

Ja, det är klart, om de borgerliga skulle vara beroende av utvecklingen i de delar av landet där det varken finns morgon- eller kvällstidningar (Gotska sandön?) vore belägenheten rätt prekär.

Brors noterar att det går bra för m, men inte för övriga allianspartier, och anar att de mindre partiernas utspel kommer att slita på Alliansen. Jag antar att han har det färska kd-initiativet om fastighetsskatten i åtanke.

Kanske, kanske inte. Det sliter nog värre om det bara går bra för moderatena, medan de andra står och stampar. Därför är det så viktigt att regeringspartierna agerar under det samlande alliansparaplyet och att Fredrik Reinfeldt flitigt påminner om att han är statsminister i en alliansregering snarare än en m-ledare för en borgerlig fyrpartisregering. Ju fler gemensamma aktiviteter som Alliansen ägnar sig åt, desto bättre tål man soloåkningarna från de enskilda partierna.