Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Richard Adams, som skriver för Guardian Unlimited, sågar Hillary Clintons kampanj jäms med fotknölarna. Man hade tagit segern på Super Tuesday för given till den grad att man saknade ordentliga kampanjplaner för en fortsättning. Ännu denna dag har man till exempel inget kampanjkontor på plats i Vermont, som röstar samma dag som Texas och Ohio (4/3).

Vermont är ingen stor stat, men Obama har byggt sin ledning på att vinna i många små stater – och efter segern i Wisconsin i går har han vunnit tio gånger i följd, ofta med mycket stora marginaler. Clinton vann för all del New Jersey och Kalifornien men inte med tillräckligt stor marginal.

Obama bryr sig om de små staterna och får segrar som tack. Hans kampanjfinansiering bygger på många bäckar små – och drar in mer pengar än Clintons ”stora checkar”-strategi. Det är som att läsa ett nummer av Det bästa!

I Wisconsin, där demokraterna präglas av vit arbetarklass, vann Obama klart bland män, bland vita och bland fackföreningsmedlemmar. Bland kvinnliga väljare blev det jämnt. Obamas valbarhet blir allt mer av självbekräftande trumfkort.

Ska Clinton kunna komma i kapp måste hon, enligt Adams, vinna med stora marginaler i Texas och Ohio: säg 25 procent. Men hur troligt är det? I sin egen hemstat, New York, blev Clintons segermarginal inte större än 17 procentenheter. Det lutar åt att Bill får ägna våren 2009 åt något annat än krocket på Vita husets gräsmatta.