Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Marginalskatten ska ner, säger Anders Fogh Rasmusson i dagens regeringsförklaring. Se där ett välkommet besked för den hårdbeskattade danska medelklassen. Syftet är dock inte att minska den totala skattebelastningen utan sänkt inkomstskatt kommer sannolikt att finansieras med höjd skatt på energi.

Energiskattehöjning strider mot Fogh Rasmussens ”skattestopp”, som ju har varit ett löfte om att inte någon skatt ska höjas. Fast FR resonerar annorlunda: I en intervju säger han att skattestoppet ligger fast; det gäller före och efter förändringen (inkomstskatt ner, energiskatt upp) och är bara upphävt precis under själva reformen.

Kreativt argumenterat, får man säga. Men det ska bli intressant att se om hans regering kan hålla fast vid skattestoppet efter att ha gjort detta första avsteg. Och hur ilsken kommer Pia Kjaersgaard att bli?