Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Den politiska förvirringen har minskat lite grand i världens näst största ekonomi. Tillväxten under tredje kvartalet överträffade förväntningarna och ett nytt modus vivendi mellan de två stora partierna, som kontrollerar var sin kammare i parlamentet, börjar ta form.

Tobias Harris utreder läget i den här läsvärda översiktsartikeln i J@pan Inc. Hans poäng är att oppositionspartiet DPJ:s seger i överhusvalet i somras kan ha gjort livet svårare snarare än lättare för dem. Tidigare räckte det med att skälla på LDP-regeringen. Nu förväntas det fraktionsslitna DPJ att ta ansvar och vara med och styra. Handlingsfriheten blir inskränkt.

Kanske det. Å andra sidan kan man säga att DPJ plågas av frånvaron av egen regeringserfarenhet. Om det hölls val i dag skulle det knappast bli någon triumf för DPJ, även om många väljare är trötta på liberaldemokraterna. DPJ känns helt enkelt för otydligt och oerfaret. Men vem vet hur det känns när de har tränat på statsmannaskap i överhuset?

Frågan är bara hur intresserad DPJ-ledaren Ichiro Ozawa är av den saken. Han tycks vara en utpräglad konfliktpolitiker: fräck och tuff i valrörelser, men oklar i sin politiska linje och utan det tålamod som regerande kräver.