Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Ska man tro Gallups stora slutmätning, som presenterats i kväll, går det starkt framåt för regeringsblocket inför folketingsvalet i morgon. Enligt referatet i Berlingske tidene ser VKO (venstre, konservative samt dansk folkeparti) ut att få 93 mandat mot vänsterblockets 78. De fyra nordatlantiska mandaten (Färöarna, Grönland) som brukar fördela sig lika mellan blocken, och de fyra mandaten som tycks gå till Ny alliance, räcker inte till för att förändra läget, utan Fogh kan sitta kvar på samma regeringsunderlag som i dag.

Ny alliance blir valrörelsens stora förlorare. Om Gallup har rätt klarar man visserligen spärrgränsen med darr på ribban, men man blir inte tungan på vågen och får ingen utväxling på sina budskap om justare behandling av asylsökande och sänkt marginalskatt. Man blir ett andra radikale venstre, fast borgerligt: intelligent och sofistikerat men utan praktiskt inflytande. Det var knappast vad Naser Khader hade tänkt sig.

Men, men. Valet har inte ägt rum ännu. Många är osäkra, vänsterextrema enhedslisten ligger strax under spärrgränsen i Gallups mätning och NA är på väg ned mot den i ganska hög fart. Teoretiskt sett kan det fortfarande gå vägen för det röda laget, och det blir en spännande kväll i morgon. Fast nog verkar Helle Thorning-Schmidt ha valvinden i ansiktet på upploppet.

Frågan är vilka slutsatser Fredrik Reinfeldt drar om Fogh Rasmussen får förnyat förtroende genom en framryckning fem i tolv. Att pragmatismen betalar sig? Eller att det var mycket nära att det blev för mycket av det goda, och att det inte hade skadat med lite piggare förändringssignaler från statsministern?