Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

I P1 Morgon i morse var jag och diskuterade hyrespolitiken med moderaternas gruppledare Lars Lindblad. Ja, eller noga taget blev vi intervjuade i tur och ordning. Man hittar intervjuerna här. Jag tycker nog inte att man fick något riktigt bra svar på varför planekonomi och prisreglering ska fungera just när det gäller bostäder.

Några saker att minnas:

• 60 procent av alla bostäder i Sverige är småhus och bostadsrätter. Där råder helt fri prisbildning.

• Problemet är störst i Stockholm. Där står 200 000 personer i bostadskö (väntetiden är 3-4 år till närförort, 12-15 år till innerstaden). Svarthandeln beräknas omsätta drygt en miljard om året. Antalet hyresrätter minskar snabbt, cirka 5 000 lägenheter om året ombildas till bostadsrätter (eftersom hyresregleringen gör dem mycket mer värdefulla som bostadsrätter).

• Om man som vanlig löntagare vill spara ihop en halv miljon kronor genom att jobba några timmars övertid varje vecka får man enligt Stefan Fölster hålla på i 25 år. Bor man i hyresrätt och det blir bostadsrättsombildning kan man tjäna betydligt mer än en halvmiljon på några månaders boende.

Ett bar system? Hur ser i så fall ett dåligt ut…..?