Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Hur är det så där till vardags på lärarutbildningarna i Sverige? En pusselbit får man genom det här citatet ur Pedagogiska magasinet 3/2007. Det är Inger Nordheden, lärarutbildare vid Lärarhögskolan i Stockholm, som för pennan:

”Vilka klockor ringer när vi ser olika saker? Kamouflagemönstrade byxor. Rosa sådana. På småflickor?
– Det är bara ett mönster, sa en av mina studenter häromsistens. Jag ser bara ett snyggt mönster!
Det gör inte jag. Jag ser militärer som gömmer sig för fienden för att senare anfalla den. Jag ser individualism och ”satsa-på-dig-själv-rörelsen”. Jag ser ytlighet och sexism. Jag ser regler och raka led. Jag ser tester och betyg i tidiga åldrar. Jag ser dyra väskor och plastikkirurger. Jag hör repliken ”vem bryr sig”? Jag hör inte ordet solidaritet. Eller ens ordet kreativitet.”

Jag har också en fråga: Vilka klockor ringer när vi läser olika saker?