Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Gissa om Lars Ohly satte morgonkaffet i vrångstrupen när han fick se resultatet från det norska kommunalvalet. Sedan i förfjol sitter v:s systerparti, socialistisk venstre, i en rödgrön norsk regering och är med och tar ansvar för rikspolitiken för första gången. Kommunalvalet ger den första stora signalen om vad deras väljare tycker om det, och svaret är att de avskyr det.

Enligt siffrorna så här långt faller SV på riksnivå med 6,2 procentenheter jämfört med förra kommunalvalet – till 6,1 procent. Partiet mer än halveras. I Oslo går man tillbaka med tio (!) procentenheter. En grupp vänsterväljares besked till Kristin Halvorsen & Co är solklart: Vi vill inte ha praktisk resultatpolitik, vi vill ha överbud, missnöjesyttringar och fantasier. Föga förvånande går också (det ännu yvigare) ytterkantspartiet radikale venstre fram med två procentenheter.

På nationell nivå stärks borgerligheten med cirka fyra procentenheter och vänstern går tillbaka lika mycket. Mittenpartiet venstre gör ett bra val och ökar med två procentenheter, medan høyre och frp noterar modesta framgångar. I Oslo blir det fortsatt borgerligt styre, I Bergen är det massiv borgerlig majoritet, i Stavanger mer än massiv.

På riksnivå noterar nog många borgerliga bedömare tacksamt att høyre gick över förväntan och venstre riktigt bra, det gör umgänget med frp något mer hanterligt. Ett tag såg det ju ut som om frp skulle bli större än alla de andra borgerliga partierna tillsammans, nu blev i stället høyre största borgerliga parti.

Om två år är det stortingsval, och statsminister Stoltenberg har fått en del att tänka på. Hans socialdemokrati går fram ett par procentenheter, men hur ska det gå med den rödgröna koalitionen? Om den här utvecklingen fortsätter finns inget kvar av SV 2009 – då har pragmatikerna gått till arbeiderpartiet och fantasterna till RV – och hur ser då vänsterns regeringsalternativ ut? Man blev framgångsrik i stortingsvalet 2005 tack vare tydligheten i det rödgröna samarbetet – en tydlig kontrast till den borgerliga förvirringen – men det blir svårt att upprepa. Vi kommer att få se bra med konvulsioner inom SV.

Och kanske även inom svensk rödgrönhet, nu när v-politikerna upptäcker att de så frestande taburetterna kan visa sig fungera inte bara som troner utan också som katapultstolar.