Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

I morse diskuterade jag fastighetsskatten med Sydsvenskans Heidi Avellan i P1 Morgon. Remissinstanserna skäller på finansieringen av fastighetsskattens avskaffande, men de gör det ur ett snävt teknokratiskt perspektiv. De starka politiska skälen för att avskaffa skatten ignoreras och sedan gräver man ned sig i detaljerna. Medborgarperspektivet saknas. Den enda organisation som verkligen företräder de berörda, Villaägarna, har också invändningar mot regeringens modeller – men säger samtidigt att även regeringsförslagen är bättre än status quo.

”Var plåga har ett ski för sig, blott hälsan tiger still”. Ungefär så står det i Skriften. Där är vi nu. Alla som tycker sig bli missgynnade på ett eller annat sätt av den förändrade boendeskatten beklaagar sig nu högljutt, medan de många som gillar vad som ska hända håller en lägre profil. När väl regeringen har tagit sig igenom ekluten och fått fram ett skarpt förslag, som blir verklighet, kommer man att upptäcka att långt fler blir nöjda än missnöja.

Vilket förstås inte hindrar att regeringen gör klokt i att studera remissvaren och ta intryck av det bästa. Det verkar finnas matnyttigheter i både Villaägarnas och Skatteverkets förslag.