Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Jan Björklund har startat bra som skolminister, men det tar lång tid att vända en supertanker. I dag kommer Skolverket med siffror som visar att andelen niondeklassare som är behöriga att söka till gymnasiets nationella program är den lägsta på tio år: 88,6 procent.

Mer än var tionde elev lämnar nian med underkänt i matematik, svenska eller engelska – och då ska man veta att det inte behövs några orimliga prestationer för bli godkänd. Skolverkets gd, Per Thullberg, säger att skolorna måste bli bättre på att uppmärksamma enskilda elever med problem och ge dem större stöd. Det har han förstås rätt i.

Men man skulle också vilja ha svar på frågan hur mycket de 90 procenten, de som klarar ribban, egentligen kan. Sverige har tappat i internationella jämförelser på sistone, och det kan vara så att det allra största problemet med den svenska skolan är hur det går för det stora flertalet elever. De blir godkända, OK. Men vad har de egentligen lärt sig? Hur många elever och föräldrar blir invaggade i falsk säkerhet genom den väldiga uppmärksamheten på de som blir underkända. Själv har man ju ändå fått G, så då är det väl ingen fara på taket….

Men ska man tro lärarna på högskolan är förkunskaperna från gymnasiet sämre än någonsin. Hur ser då kunskaperna man har med sig från grundskolan ut?

Debatten om kunskap i skolan har bara börjat.