Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Finns det personligt ansvar? Den danska nättidningen 180 Grader ställer frågan till socialrådgivaren Hanne Reintoft. Hon är inte vem som helst utan ytterst välkänd som värd i en av danska radions längsta långkörare, ett brevfrågeprogram typ ”Fråga socionomen”.

Reintoft är inte riktigt bekväm med frågan men bestämmer sig för att det nog ändå finns: ”Det er jo en lang og indviklet debat om gener og fri vilje, men jeg mener, der findes et personligt ansvar. Spørgsmålet er bare, hvem der kan tage det. Jeg synes, man har et personligt ansvar, når man er privilegeret og rask og stærk.”

Har man däremot inte fått ”samhällsmässiga” förutsättningar för att ta personligt ansvar, så tycker inte Reintoft att man har något. Om det inte finns jobb att få har man till exempel inget ansvar för att man är arbetslös.

Men, frågar då 180 Graders Ole Birk Olesen: I dag finns det ju i princip ingen arbetslöshet. Har man inte ett personligt ansvar då?

Det tycker inte Reintoft. Det har alltid varit 25 procent av ett samhälles vuxna som inte kan arbeta, förr brukade de vara hemmafruar och så där. Alva Myrdal skulle ha nickat igenkännande.

Men hon får inte medhåll hos utbildningsministern Bertil Haarder. När 180 Grader går med frågan till honom blir svaret: ”[H]vis man siger, at den enkelte ikke har noget som helst personligt ansvar, så siger man jo til den pågældende, at vedkommende er et pjok.”

Vad skulle samma frågor få för svar i Sverige?