Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Moderaternas Pär Henriksson håller inte med om att Alliansen borde uppträda gemensamt under politikerveckan i Visby. Dels är det fel tajming, dels finns inte behovet. Alla vet vilken koalition som regerar och ”varje regeringsbeslut är ett alliansbeslut”.

Så ser det säkert ut – från insidan.

Men utifrån har det efter valet blivit svårare att se skillnaden mellan den nuvarande regeringen och tidigare borgerliga regeringar. Den speciella allianskänslan som var så viktig i valrörelsen har vi märkt mycket mindre av, och jag är övertygad om att det är till det borgerliga alternativets nackdel.

Visby skulle vara ett utmärkt tillfälle att börja påminna det opinionsbildande Sverige om att det är en alliansregering och inte en vanlig fyrpartiregering som styr,

Detta utesluter självfallet inte att partierna har egna aktiviteter och sysslar med eget idéarbete. I själva verket behöver den borgerliga interndebatten bli mycket livligare och djärvare såväl inom som mellan partierna. Men för att den diskussionen ska bli bra behöver den ske inom en tydlig alliansram, annars börjar det öppna meningsutbytet snart att likna splittring – eller kommer åtminstone att beskriva på det sättet.