Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Tony Blair har fjorton dar kvar vid makten. I går startade han nedräkningen med ett mycket laddat tal med skarpa angrepp på medierna – ja, eller snarare på hur relationen mellan medier och politik har kommit att utvecklas.

Vi känner igen en hel del från debatterna om mediedrev här hemma. Men det är nyttigt att ta del både av Blairs beskrivning av hur pressade och stressade makthavarna känner sig av 24/7-nyhetsjakten – och hur medierna svarar att de är trötta på politikernas manipulationer och lirande.

Visst kan man säga att Blair var nöjd med medierna så länge de gav honom medvind, och att det är motgångarna efter Irakkriget som gjort honom bitter. Men jag tycker inte att man ska göra det för enkelt för sig. Det här utbytet är food for thought inte bara i Storbritannien utan även för oss som på olika sätt är aktiva i den svenska debatten. (Blair skriver för övrigt även om bloggar och nya kanaler on line. Han är måttligt entusiastisk.)

Här hittar man själva talet.

Så här svarar Independents chefredaktör
. Independent var den den enda
tidning som Blair särskilt namngav:

Så här skriver en kommentator i Times Online. Och så här resonerar man i The Telegraph.