Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Även i år kommer LO med en rapport om hur arbetarlönerna utvecklats jämfört med maktelitens – börsdirektörernas, toppolitikernas – löner. Makteliten tjänar många gånger mer, men inte riktigt lika många gånger mer som 2000.

LO:s Erland Olausson skjuter dock in sig mindre på nivåerna än på ökningstakten. Styrelsefolk har i snitt fått 7,5 procent om året samtidigt som LO-medlemmarna har fått tre procent. Enligt Olausson är smittan större från storfräsarnas löner – så det är deras fel om löneglidningen sätter i gång och det börjar rycka i armen på Riksbankens räntehöjare.

Fast kanske är det något annat som är fel: att räkna ut genomsnittshöjningar för kollektiv och sedan jämföra dem med varandra. Och framför allt: att sätta löner kollektivt.

Alla vet att en viss procentuell höjning är för låg för några i en grupp och för hög för andra. Om lönebildningen tog mycket bättre hänsyn till det, avstod i största möjliga mån från generella påslag och belönade faktiska prestationer i stället, så skulle löneglidning inte vara inflationsdrivande extrahöjningar – utan den riktiga, konstruktiva lönebildningen. För arbetare såväl som för direktörer.

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1419969