Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Advoktsamfundet har gett sitt journaliustpris för 2007 till IT-strategen Pär Ström, numera verksam vid Den Nya Välfärden som Integritetsombudsman. Det är ett utmäkt val. Pär Ström är en outtröttlig kämpe för integriteten i Sverige och har gjort mer än kanske någon annan för att få upp frågan på dagordningen.

Den skyddade privatsfären naggas i dag i kanten från alla möjliga håll, såväl offentliga som privata. Vart och ett kan ingreppen te sig beskedliga och uthärdliga, men sammantaget urvattnar de integriteten på ett mycket otäckt sätt. Föreställningen om enskild integritet har växt fram tillsammans med idéerna om medborgerliga fri- och rättigheter och om integriteten skjuts i sank är det inte osannolikt att fri- och rättigheterna går samma väg.

PS! Advokatsamfundets pris är ett fint pris. För två år sedan gick det till Maria Abrahamsson här i SvD:s ledarredaktion. ds