Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Värnamo är bäst i Sverige på integration, enligt en genomgång av alla Sveriges kommuner som nyhetsmagasinet Fokus har gjort. Fokus har precis fått ett fint pris från Publicistklubben och det är tidningen väl unt; redaktionen är bra på att hitta nya, relevanta ämnen och borra lagom djupt. Som opinionsskribent saknar jag ibland lite temperament och idédebatt, men materialet som publiceras är helt OK.

Jag kommenterar undersökningen i dagens söndagskrönika. Efter att ha växt upp i Värnamo är det svårt att låta bli.

Varför går det så bra? Huvudnyckeln heter jobb. Det finns många företag. Det finns bra samarbete mellan företag och kommun. Och det finns en föreningsliv, som på ett generöst och engagerat sätt tar kontakt med flyktingar och invandrare – men inte nöjer sig med att tycka synd om dem utan vill hjälpa till att slussa in dem i samhällslivet.

Den snälla sidan av Värnamokulturen är den starka arbetsetiken, företagsamheten och de goda möjligheterna att hitta arbete. Den stränga sidan, som också är viktig, är en moral som säger att det är OK att inte ha fått jobb ännu men allt annat än OK att inte försöka hitta något.

Per T Ohlsson tar upp Fokusartikeln i sin söndagskrönika i dagens Sydsvenskan. Malmö är inte Värnamo och kan inte bli det över en natt, konstaterar han, men när det gäller att satsa på företagande finns mycket att låta sig inspireras av i Småland. (På tredje och femte plats i Fokus genomgång ligger Vaggeryd och Gnosjö och på andra plats Hylte kommun, som grenslar gränsen mellan Småland och Halland.

Mats Linder skriver också i ämnet i Gotlands Allehanda (en del vidareklickande krävs).