Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Signhild Arnegård Hansen har blivit ny ordförande i Svenskt Näringsliv i dag. Det är en utnämning som kan få riktigt stor betydelse. Från och med nu har företagsamheten i vårt land en företagsgrundare, ägare och entreprenör,som främsta företagare – en kvinna som både gillar framgång och omtanke om samhällets genuint svaga.

De som försöker att måla upp en bild av Arnegård Hansen som högerspöke kommer att domna i armarna innan de lyckas. Tillsammans med sin vd, ekonomen Urban Bäckström, kan hon bilda en ledarduo som svensk företagsamhet länge saknat.

Hennes stämmotal finns här (pdf) och erbjuder förträfflig läsning i sin blandning av medmänskligt engagemang och företagardriv.

Några citat:

”Jag tror starkt på att försvara rätten till entreprenörskap och egen framgång. Att få personlig frihet. Men jag tror också på ansvaret som de starka har för de svaga. De som inte klarar sig helt på egen hand.”

”Som företagare är jag trött på att låta mig hunsas av människor som själva inte skapat något, utan bygger sitt maktutövande på föreställningen att vår välfärd och offentliga sektorns löner, är en gåva från tomma intet.”

”Jag är övertygad om att marknadsekonomi är det enda sättet att organisera en ekonomi, i alla fall det enda sättet om man vill ha frihet och demokrati. Vi måste därför sluta att göra kapitalismen suspekt.”

”Vi vill att politiken ska ge utrymme åt individer och familjer. Vi vill att sambandet mellan frihet och ansvar, mellan förmåner och motprestationer ska göras tydligare.”

”Att tro att vi i framtiden kan hävda oss internationellt med ett skolsystem som hindrar utvecklingen av spetskompetens är förödande….Vi behöver elitforskare såväl som elitsvarvare.”

”Arbetsmarknadens regelverk diskuteras knappast alls. Från borgerligt håll resoneras som om jobb kunde skaps ur tomma intet, utan att de företag som förväntas anställa ges förbättrade villkor.”

”Som organisation får vi aldrig glömma att arbeta med de stora penseldragen om vi ska åstadkomma långsiktig förändring.”

”Svenskt Näringslivs verksamhet utgår från respekt för individens integritet och för alla människors lika värde.”

Jaha, kamrater Sahlin och Lundby-Wedin, nu är det slut på sötebrödsdagarna och de lättplockade poängen. Vad gör ni nu? (Ja, det där sista var alltså jag.)