Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Riksdagsmännens löner ska höjas till 51 200 kronor i månaden. Bloggaren ninschen i england tycker att det är uselt betalt, men det perspektivet är ganska brittiskt. Tvärtom kommer snart missnöjesmaskinen att stånka i gång och vi får höra massor om att det här är helt andra nivåer än vad vanligt folk kan räkna med. Och så är det ju.

En privatanställd tjänsteman tjänar i genomsnitt cirka 32 000 kronor i månaden, en gymnasielärare åtskilligt mindre än så.

Å andra sidan finns det chefer i privat och offentlig sektor för vilka riksdagsmannalönen skulle betyda ett rejält ekonomiskt avbräck och som riksdagen därmed går miste om.

Å tredje sidan finns det politikproffs, som aldrig har haft ett jobb utanför politiken, och för vilka 51 200 kronor i månaden är en ytterst attraktiv ersättning. Deras alternativ på den fria marknaden skulle innebära sänkt lön med mer än 50 procent.

Vad göra?

Ett anspråkslöst förslag: Låt riksdagsmännen själva välja lön i ett intervall på, säg, 30 tkr – 80 tkr i månaden. Vill man sända signalen att man inte har tagit jobbet för pengarna kan man välja samma lön som man hade i sitt civila jobb, vill man ha högre lön är det OK – men då får man förstås också ta debatten om varför man ska tjäna så bra som man gör.

Men den största förtjänsten skulle vara att vi slipper det eviga klagandet och urskuldandet varje gång arvodena är i färd med att höjas.