Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Det franska presidentvalet känns inte precis som något glädjeämne. Sunday Times publicerar en opinionsmätning i dag (det är förbjudet att offentliggöra mätningar i Frankrike så här nära valet), som visar att det bara skiljer en procentenhet mellan högerns Sarkozy och vänsterns Royal – och att Jean Marie Le Pen har seglat upp till tredje plats med 17 procent av väljarsympatierna. Två styra-och-ställa-politiker kappas om segern i första omgången med en fascist på tredjeplats: quelle depression!

Sarkozy är ett bättre val för Frankrike än socialisternas Royal, men man skriver det inte med någon entusiasm. Därtill har det varit för mycket aktivistisk nationalism och protektionism i hans kampanj. Över huvud taget har det varit mer flaggviftande än framtidstänk i denna valrörelse. Royalisterna har sjungit Marseljäsen för full hals, om och om igen.

Vi får se hur valets andra omgång så småningom utvecklar sig. Osvuret är bäst och allt det där. Men nog känns det som att de som har hoppats på att Paris ska ge Europa den så välbehövliga injektionen av liberalism och reformvilja har varit väldigt, väldigt förhoppningsfulla.