Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Japan är världens näst största ekonomi, och ett land med växande militär betydelse (trots att man formellt sett inte har någon armé), men i väst får man betydligt mindre uppmärksamhet än Kina. Nu har Wall Street Journal träffat premiärministern Shinzo Abe.

Abe har haft en trög start sedan han tog över i höstas: ett par utrikespolitiska framgångar i början kompenserar inte för känslan av att han gör bisak till huvudsak i inrikespolitiken – eller för hans stötande uttalanden om hur den japanska armén behandlade kvinnor under andra världskriget.

I WSJ-intervjun säger han sig vilja genomföra en bred liberalisering av den japanska ekonomin med avregleringar, mer utländska investeringar och ökad konkurrens. Men programmet är brett och vagt, och det händer förfärligt lite.

I juli är det val till överhuset. De börjar alltmer ses som en folkomröstning om Abe. I dagsläget har han egentligen bara en sak som talar till hans fördel: om man själv och regeringspartiet LDP är sega och handlingsförlamade är det ingenting mot hur vilset det är i oppositionen.

Kulturellt och industriellt är Japan en stormakt. Politiskt ser det lite annorlunda ut.