Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Personalchefer sätter större värde på en termins jobb på McDonald’s än på en extra termins studier i statsvetenskap på högskolan. Att ha lärt sig arbetslivets grunder – att komma i tid, att ta praktiskt ansvar, att uppgiften är att serva kunden – är värt mer än ytterligare 20 poäng. Det är väl inte så konstigt, men det är viktigt att det sägs och blir tydligt.

Kunskaper och bildning är jätteviktigt, men samtidigt finns det en våldsam övertro på att tillbringa tid i utbildningssystemet. Jag gissar att mer än en personalchef nickade luttrat åt SvD-nyheten i morse om att heltidsstudier ofta betyder något helt annat och tunnare än krävande studier på heltid. Tänk om utbildningspolitikerna kunde lägga krutet på kvalitet i grundskolan och gymnasiet i stället för att försöka få unga att gå kvar i halvdan utbildning så länge som möjligt. Mötet med verkligheten blir en bitter upplevelse för många.

LO höll seminarium om arbetslinjen i dag och Wanja Lundby-Wedin är ute och cyklar i
Dagens industri om att det är bra om det inte är någon större ekonomisk skillnad på jobb och bidrag och att det kan vara farligt att vara för snabb med att
tacka ja till ett jobb.

Samtidigt skapar McDonald’s jobb efter jobb till ungdomar som har vett att tänka själva och se värdet av att arbeta och ha egen inkomst. Medan LO varnar för arbete ger McDonald’s ger väldigt många unga deras första jobb – och därmed förutsättningen för att få ett andra. Det är nya tider….