Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Jonas Hafström har lång erfarenhet av utrikesfrågor både som diplomat och politisk tjänsteman. Han var ambassadör i Thailand under tsunamikatastrofen och klarade det svåra provet bättre än de flesta andra i ansvarig ställning. I fri tävlan skulle han mycket väl kunna bedömas vara den mest lämpade för att bli ny ambassadör i Washington. Han har varit posterad i USA förut – och i Teheran.

Men enligt Ekot i dag har det inte bedrivits någon fri tävlan utan rekryteringen har skötts i en sluten process; tjänsten ska inte ha annonserats ut. Det var likadant när Per Unckel blev landshövding i Stockholm i höstas, men då fanns det relevanta motargumentet att regeringen var alldeles ny och inte hade hunnit utforma det öppna ansökningsförfarande som de borgerliga argumenterade för i valrörelsen.

Det argumentet känns betydligt svagare i dag. Det är inte lätt att förstå varför regeringen gör som den gör i Washingtonärendet. Synd för kraften i en ny borgerlig utnämningspolitik; synd för Jonas Hafström.