Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Avtal utan konflikt? Så har aldrig Byggnads tolkat den svenska modellen. Det gäller att hävda sin maktställning och visa att man är stark och stridslysten, oavsett om det finns några vettiga skäl att bråka eller inte. Konfliktreglerna gör visserligen att Byggnads i stort sett får sin vilja fram även utan konflikt, men om man gör upp utan konflikt alltför ofta blir det ju inte riktigt synlig hur farlig man är. Följaktligen är det byggstrejk sedan några timmar.

Byggnads har förstås också behov av en face saving operation efter det monumentala nederlaget i Europadomstolen nyligen. Tro inte att Hans Tilly & co tänker börja respektera medborgerliga fri- och rättigheter utan att skrika och sparka.

Casus belli är denna gång framför allt att man insisterar på att fackliga ombudsmän snarare än medarbetarna själva ska slutförhandla lön även på alla små arbetsplatser. Kan detta verkligen vara 2007? Det känns som att kamraterna ligger så där femtio år efter sin tid.