Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Säga vad man vill om Carl Bildt, karln väcker starka känslor. Av agg och support. Expressen eldar på mot utrikesministern dag och natt, men bland de över 27 000 läsare som hittills har svarat på tidningens egen enkät är det majoritet (om än knapp) för dem som har förtroende för honom.

Frågan är varför man inte skulle ha det. För att han som privatperson för fyra-fem år sedan tyckte att Saddam Hussein borde avsättas? Man har förstås all rätt att tycka annorlunda, men åsikten var trots allt inte förbehållen George W Bush och högerkristna fundamentalister i Washington utan delades av regeringarna i t ex Köpenhamn, Lissabon, Madrid, Rom, Kiev, Tallinn, Canberra, Tokyo, Prag och Seoul. Nästan femtio länder var med i de villigas koalition – och moderaterna här hemma, Bildtes eget parti, var i hög grad på samma linje.

För att han har investerat i fonder, som har investerat i bolag där även mindre salongsfähiga intressen har investerat? Här susar det runt många uppgifter av guilt by association-karaktär, om allt från turkisk cementindustri till ett norskägt telefonbolag på Balkan, men har någon ännu lagt fram uppgifter om att Bildt har agerat på ett sätt som är så olämpligt eller komprometterande att det motiverar förlorat förtroende? Jag har inte sett dem.

Många kritiska inlägg i debatten speglar åsikten att man inte kan ha att göra med ekonomisk verksamhet som bedrivs i länder med diktatoriska regeringar. Det där är ingen liten fråga, men man kan säga åtminstone två saker.

Dels skulle det vara ett rätt stort slag för svensk exportindustri om det plötsligt ansågs oacceptabelt oetiskt att göra affärer i diktaturer. Bara ett ord: Kina.

Dels är det i alla fall min uppfattning att det för det mesta är bättre att dra in länder i den internationella handeln och på det sättet utsätta dem för genomlysning och externa impulser än att försöka knäcka dem genom isolering. Bara ett ord: Kuba. Om amerikanerna inte hade kört sin hopplösa bojkottpolitik hade Castro varit borta för länge sedan.

Finns det då ingen rimlig kritik mot Bildt? Jo, det har varit för mycket av sena, defensiva besked om investeringar och innehav och för mycket av svävande uttalanden. Och det dröjde för länge innan det stod klart att han sålt av i Vostok Nafta.

Men summa summarum. Bildt har kunskaper och kontakter som ingen annan svensk utrikespolitiker. Han kan ge tankelyft åt arbetet i Arvfurstens palats. Han kunde ha undviktit en hel del av stormandet genom att visa en ovan gnugga ödmjukhet i tid, nu får han rida ut stormen i stället. Men det skulle förvåna mig om han inte gör det.