Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Anmälningarna av David Anderssons nyutkomna ”Timmarna vid fönstret. En essä om Arthur Koestler” (Atlantis) ger onekligen mersmak.

Koestler är känd som den store avfällingen från kommunismen. I sökandet efter Sanningen hade han lockats av de absoluta socialistiska sanningarna, men så småningom fick han nog. Anspråken var alltför orimliga, maktspråket alltför brutalt. 1950 var han med och gav ut ”The God That Failed”. Boken, som han skrev tillsammans med författare som André Gide och Stephen Spender, skildrar ett antal intellektuellas uppbrott från kommunismen och är en av 1900-talets viktigare. Den gjorde Koestler grundligt hatad i socialistiska kretsar – all dagens vänsterism till trots är det svårt att riktigt förstå hur starkt den hårda marxismens grepp var om intelligentian långt fram under 1900-talet.

David Andersson menar att Koestler förblir relevant trots att den totalitära kommunismen inte utövar samma lockelse som förr. Det finns andra ideologier som försöker reducera människan till ett medel, ett föremål för andras manipulationer, och att läsa Koestlers många böcker utgör ett effektivt vaccin.

”Det är en alldeles utmärkt bok, kunnig, engagerad och lättillgängligt skriven”, skriver lärdomsgiganten Svante Nordin sin anmälan i SvD.

Sydsvenskans anmälare Göran Lundstedt skriver
att Andersson ”har påvisat Koestlers relevans för vår tid och dragit ut honom ur skymundan”.

I Expressen skriver Anders Ehnmark om ”ett väl tecknat porträtt” och ”en intressant essä”. Det antyder att det här är ett riktigt starkt nummer. Ehnmark har inte för vana att slösa vänligheter på skribenter med borgerlig tendens.

Pelle Andersson i Aftonbladet, däremot, sänker inte garden. Boken, som kallas ”intressant” av Ehnmark och ”utmärkt” av Nordin, är enligt AB-skribenten ”korkad på gränsen till det komiska”.

Varför? Jo, den är kritisk mot vänstern. Komiskt, var ordet.