Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Elitskola, säger Marie Granberg (s). Och då vet man att det är förfärad och indignerad man ska bli. Eliter är ju det fulaste som finns. Ja, om det inte handlar om Elitserien eller Elitloppet förstås.

Granberg är bekymrad över att utbildningsminister Lars Leijonborg i dag signalerat att intagningsreglerna till högskolan ska förändras. Bland annat ska det inte längre vara ett kriterium i sig att vara över 25 år – och det ska inte längre gå att bli antagen till högskolan trots att man saknar godkänt betyg från gymnasiet i svenska, engelska eller matematik.

Ursäkta, men vad tror ni att de gamla pionjärerna i ABF skulle ha tyckt om den här hållningen från arbetarrörelsens sida? Vad skulle Brunnsviksrektorn Alf Ahlberg ha sagt? Om att det anses anständigt och viktigt inom s att hålla kvalitets- och prestationskraven i skolan så låga som möjligt? Om att man vill erbjuda hängmattor i stället för stegar? En dag kommer ledande socialdemokrater att titta tillbaka på partiets skolpolitik – och skämmas.