Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Redan i nästa vecka ska det komma proposition om privatisering av statliga företag, rapporterar E24. Det handlar om de sex företag som redan diskuterats, och Mats Odell aviserar inga nya riktlinjer när det gäller inriktningen. Det handlar om bästa möjliga pris och möjligen lite om bästa möjliga struktur, men inte om någonting annat.

Regeringen gör ett stort misstag om man inte prövar möjligheterna att dela ut ett eller flera bolag, helt eller delvis, till allmänheten. Att ge medborgarna möjlighet att få en rejäl buffert i sin privatekonomi, en buffert som beskattningen annars omöjliggör, vore ett politiskt genombrott av rang: någonting att vara stolt över att lämna efter sig.

Att privatisera för att göra bolag privata och för att skaffa staten pengar är bättre än status quo, men det har inte alls samma laddning.

Nåväl, om man nu nobbar möjligheten den här gången bör man utreda den desto mer inför framtiden. Vattenfall finns kvar i statlig ägo: värdefullt och vinstskapande tack vare elpriser som bara lär stiga framöver. Varför inte ge svenska folket chans att direkt och perosnligen ha någon glädje av det?