Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Dagens industri har träffat Fredrik Reinfeldt i Davos och ställt frågor om regeringens privatiseringsprogram. Statsministern säger att det är viktigt att staten får ett så bra pris som möjligt för tillgångarna men säger nu också att det är viktigt att affärerna blir industriellt sunda.

Inget fel med det.

Men varför inte komplettera penga- och industrimålet med ett förmögenhetsmål – som gäller svenskarnas förmögenheter?

Här finns ett gyllene tillfälle att se till att inte bara statens utan medborgarnas plånböcker får påfyllning. Sälj gärna statliga innehav, men inte allt. Välj ut ett eller flera av de statliga innehaven och dela ut den till medborgarna, det är ju trots allt de som genom staten äger dem. Men nu kan de få chans att äga själva, personligen, i stället.

Väldigt många svenskar står praktiskt taget helt utan sparkapital. En utdelning skulle förändra det läget i grunden – och vara en viktig investering i en annan framtida syn på oberoende och ägande. Vågar Reinfeldt?