Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Det mest uppseendeväckande med SvD:s toppnyhet i dag – ”Skolor får lättare att tvångsflytta mobbare” -är att den över huvud taget är en nyhet. SkolministerJan Björklund vill redan från den 1 juli nästa år ändra lagen så att det blir uttryckligen möjligt att som en sista åtgärd tvinga mobbande elever att byta skola. Vad säger det om svensk skolpolitik att detta självklara beslut inte har fattats för länge sedan?

Grov mobbning, och det är vad saken gäller, är något rent helvetiskt. Offren tvingas leva i förnedring och rädsla och får sin tillvaro förstörd. Hur är man funtad när man håller på och jamsar om hur synd det är om förövarna i stället för att se till att rektorer och andra ansvariga har de redskap som behövs för att få stopp på eländet?

Självklart kan det vara synd om mobbare, precis som misshandlare kan vara trasiga människor. Men att rätta till deras problem har solklart andra prioritet jämfört med att ge mobboffer och misshandelsoffer säkerhet och värdighet. Och, ja, det gäller även när de inblandade är skolbarn.

– Skolpolitiken i Sverige har varit alldeles för flat och mera skyddat mobbarna och förövarna än offren, säger Jan Björklund till SvD. Och man behöver inte mer än läsa företrädaren Ibrahim Baylans (s) patetiska reaktion på förslaget för att få saken bekräftad. ”I grund och botten har man ingenting löst” genom att flytta mobbare, säger Baylan.

Ursäkta? Så innan politikerna har genomfört det totala lyckoriket är det ingen idé att skydda svaga mot brutaliteter? Är detta socialdemokrati? Mona Sahlin har ett stort jobb framför sig.