Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Moderaterna har kommit tillbaka i stor stil efter valkatastrofen 2002. I höstens val gjorde partiet sitt bästa valresultat i modern tid och spelar nu en ledande roll i en harmonisk borgerlig allians. Sveriges stats-, finans- och utrikesminister är alla moderater. Vallöften förverkligas i rasande fart. Det går bra nu.

Mot den bakgrunden tar säkert Fredrik Reinfeldt och den nya m-ledningen Ingegerd Troedssons avhopp från partiet med ro. Frågan är om de bör göra det.

Troedsson är inte vilken missnöjd gräsrot som helst. För 20 år sedan konkurrerade hon med Carl Bildt om ordförandeskapet i moderaterna. Hon var talman 1991-94 och hon har spelat stor och konstruktiv roll i både socialpolitik och idédebatt. Hon är ingen enkelspårig nyliberal utan står för en hållning som ser männisors rätt till frihet och ansvar som politikens centrala värde. När hon säger till SvD.se att hon inte känner igen sig i partiet längre, därför att det bara handlar om åtgärder, inte om ideologi, så är det knappast stormsvala. Men väl en varningssignal.