Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Expressen har skrivit en del på sistone om att det behövs en självständig, borgerlig miljöpolitik. Det har de helt rätt i. Den gamla linjen har varit defensiv och nej-sägande, och det leder ingen vart. Sedan ska detta förstås inte betyda att man tar över vänsterns reglera-och-beskatta-politik, utan att man utveckliar en egen hållning med äganderätter och ny teknik som viktiga beståndsdelar.

Men i dagens Expressen blir det överhettning.

I går presenterade regeringen ett klimatinitiativ, som präglas av vad man kan kalla engagerad realism: man vill ligga långt fram i teknikutvecklingen men inte agera ensidigt på ett sätt som förstör företag och jobb i den svenska samhället.

Det är förstås rimligt. Vad är poängen med att ställa så höga krav på svensk produktion att den inte klarar sig – och att det blir mindre kravställande länder som får jobben och utvecklingen i stället? Ett tema i den rödgröna miljöpolitiken har varit att det måste göra ont för att vara på riktigt, och det är utmärkt om vi nu kan säga farväl till denna kontraproduktiva späkelsedyrkan.

Investeringar i minskad klimatpåverkan ska förstås i första hand göras där de får störst genomslag. Om man kan rena 1000 enheter för 1000 kronor i Kina är det rent slöseri att rena 10 enheter för 10 000 kronor i Sverige. Så resonerade också Reinfeldt på gårdagens presskonferens.

Men detta tycker Expressen är helt fel. Plötsligt dyker längtan efter försakelse upp som gubben i lådan. Festarångest redan före helgerna. Mysko.