Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Börsbolagens styrelseordförande har fått stora inkomstökningar under 2005, rapporterar DN. Även procentuellt tjänar de mycket mer än vad vanliga anställda gör.

Förklaringen är framför allt att de har kapital- eller vinstanknutna inkomster, som växer mycket under ett godår som 2005.

Slutsats? Att direktörerna är girigbukar och att facken som hämnd bör dra på extra i sina krav under avtalsrörelsen? Kanske ändå inte. (Överhöga krav leder dessutom bara till höjda räntor, som slår hårt mot alla löntagare och belånade löntagare i synnerhet.)

Däremot kan det vara på sin plats att förnya diskussionen om brett personligt ägande. I den nya globaliserade världen tycks kapital vara en knappare resurs än arbete, och strukturellt betyder det att en större andel av de totala ersättningarna kommer att gå till kapitalägarna. Det vore bra om fler kunde vara med och dela där.

Men självfallet inte genom löntagarfonder eller annat kollektivistiskt hokus pokus utan genom en politik som gör det möjligt för många fler människor att spara en slant, skaffa ett litet kapital och själva bli investerare.

Alla kan inte bli nya Wallenbergare, men många kan ta ett steg på vägen.