Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Andreas Carlgren och Fredrik Reinfeldt presenterade regeringens klimatinitiativ i dag. Jag tycker att de är på rätt spår.

De hojtar inte om nödbromsar och att vi helt måste byta livsstil utan om att göra resor och produktionen miljösnällare med hjälp av ny teknik. De lägger inte alla ägg i Oljekommissionens trosvissa lösning: etanol für alle. De talar för att göra miljöinvesteringar i länder där dessa får hög avkastning snarare än att tvinga Sverige till späkning genom investeringar med små effekter till mycket höga kostnader.

Modernisering och realism. Ja, det är väl så man ska göra.

Mindre lyckat är att de tillsätter ett vetenskapligt råd där bara en av tio professorer är ekonom, och där många av de andra är rätt aktivistiskt lagda. Beställningarna därifrån kan bli en politisk huvudvärk när de så småningom kommer.