Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Ja, vad ska man säga om Fredrik Reinfeldts utläggning på DN Debatt i dag?

Bra att han sätter in enskilda frågor som a-kassan i ett större politiskt sammanhang.

Bra att han talar väl om det civila samhället. Nu väntar vi på avdragsrätt för ideella satsningar.

Mindre bra, däremot, att han ger legitimitet åt kommunalpolitiker som använder för mycket av medborgarnas pengar.

Vi gick till val på bättre välfärd, skriver Reinfeldt, och nu tillför vi kommunerna extra resurser för bättre välfärd. Då får de banne mig inte använda pengarna till att sänka skatten.

Ännu en gång låter Reinfeldt som om skattesänkningar var gåvor från hyggliga politiker till farligt spendersamma medborgare. Men det är tvärtom: det är politikerna som använder medborgarnas pengar.

Den välfärd som finansieras offentligt ska förstås vara bra, men när den är tillräckligt bra finns inga skäl för kommunerna att satsa mer på den. Kommunpolitikerna måste ha perspektivet att de förvaltar andras resurser, och att man inte ska använda en enda krona mer än nödvändigt.

Fredrik Reinfeldt kunde ha sagt så här i stället: Se till att välfärden är bra. Men se också se till att varje del av verksamheten är genomlyst och jämförd med de bästa av kommunerna, och att ingenting kostar mer än det skulle behöva göra. Om det är gjort, och det blir pengar över, se till att de går tillbaka till medborgarna. Kommunalskatten är trots allt den drygaste utgiften i många hushåll.

Kunde ha sagt? Skulle ha sagt!