Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Har ni hört talas om Ziggy Switkowski nyligen? Inte? Snart kan det vara dags.

Dr Switkowski har precis lämnat en stor kärnkraftsrapport till den australienska regeringen, där han öppnar för kärnkraft som framtida energialternativ. Tha Australian kommenterar.

I dag eldar Australien billigt, inhemskt kol. Men vad händer om landet går med i Kyotoarbetet? Om man av klimatskäl lägger restriktioner – CO2-skatt – på de fossila bränslena? Var ska man då få kraft till rimligt pris?

Det här är inte okomplicerad materia för John Howards konservativa regering – australiensarna har ingen erfarenhet av atomkraft och har traditionellt varit skeptiska – men det är ren dynamit för labourpartiet, som levt högt på sistone tack vare grön kritik mot regeringen. Vad ska partiet göra nu? Att säga nej inte bara till kol och olja utan också till kärnkraft kommer att få labour att te sig allmänt oansvarigt.

Australien kommer knappast att bli ensamt. Situationen börjar uppstå på många håll. Olusten växer inför olja och kol. Sol och vind är trevliga, men producerar för lite till för höga kostnader. Vart ska en politiker med verklighetsförankring vända sig? Sannolikt till kärnkraften – som också Lars Bern var inne på i sin artikel på Brännpunkt i måndags.