Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

”Svensk minister uppmanar fackföreningarna att inte bekämpa reformer”. Så lyder rubriken över en kort intervju med Anders Borg i dagens utgåva av den rosa tidningen Financial Times.

Borg varnar för att facken kan alienera sina medlemmar om de protesterar för intensivt mot regeringens jobbpolitik.

Det låter dramatiskt och ovant, men Borgs poäng är allt annat än orimlig: Varför skulle det inte vara långsiktigt bättre för LO-medlemmar att få mindre i ersättning när de inte jobbar, om de samtidigt får behålla mer efter skatt när de jobbar. Det normala är trots allt att ha arbete – och kombinationen av jobbavdrag och lägre a-kasseersättning bör göra att det blir fler som arbetar.

LO och andra reformmotståndare låter ofta som om det fanns en grupp i samhället som är densamma över tid och vars medlemmar kommer att vara arbetslösa för evigt. Det är ett rätt förfärligt synsätt. Men om man nu har det: varför i så fall inte koncentrera sig stenhårt på jobbskapande åtgärder snarare än på att hålla ersättningen för icke-arbete uppe?