Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Skolminister Jan Björklund vill ge lärare och skolledningar ökade befogenheter för att upprätthålla ordningen. Det handlar om en palett av åtgärder man kan ta till, där det finns allt från rätten att beslagta störande prylar till kvarsittning och avstängning från undervisningen. Elever som stör och förstör ska som en sista åtgärd kunna tvingas att byta skola.

På ett oändligt förutsägbart sätt ojar sig nu ”progressiva” lärare över att det ska bli möjligt att straffa barn.

LR-ordföranden Metta Fjelkner sänder blandade signaler. Det är bra men dåligt med fokus på disciplin.

Men att lärare och rektorer får större befogenheter betyder ju inte att det blir fritt fram för någon sorts skräckvälde. Det handlar trots allt bara om att man ska ha möjlighet att värna en anständig arbetsmiljö; det borde vara en självklarhet.

En musiklärare i Skarpnäck säger klokt till Dagens Nyheter: ”Att vi lärare får möjlighet att använda de här verktygen men slipper kravet att göra det känns bra.”