Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Den borgerliga segern är tydlig och klar. Marginalen blir fem eller sju mandat. Inget jordskred. Men himmelskt.¶
Lättnaden känns in i märgen över att rösträkningens ruskiga spänning fick rätt sorts upplösning. Det inte blir fyra år till med Maktpartiet vid styret och miljöpartiet och ohlygarkerna i sidovagnen.¶
Fredrik Reinfeldt blir statsminister. Göran Persson lämnar såväl Rosenbad som partiledarskapet och blir Han Som Inte Längre Bestämmer. Det är inte en dag för tidigt. Han har haft makten för länge. Socialdemokraterna har haft makten för länge. svensk demokrati är en av gårdagens vinnare.¶
Valet lär snarare bli starten än slutet på socialdemokraternas problem. Partiet har en lång, krävande tid av reflexion och identitetssökande framför sig. Nonchalansen inför jobbfrågan – att man inte hade något att komma med i valmanifestet – visar att något har blivit helfel med lyhördhet och handlag.¶
Moderaterna får sin högsta röstandel sedan 1920-talet, och Fredrik Reinfeldt toppar därmed Ulf Adelsohns rekordresultat från 1982. Väljarna har gillat moderatledarens tydliga fokus på jobben. De har uppskattat att han har satsat så tydligt på Alliansen och gjort den samlade borgerlighetens resultat till sitt främsta mål.¶
Fredrik Reinfeldt är förstås valrörelsens stora vinnare. Men tack vare Alliansen är även Lars Leijonborg en segrare, folkpartiets tillbakagång till trots. Moderaternas framgång är hela Alliansens och det borgerliga Sveriges framgång. Det finns äntligen en borgerlig solidaritet.¶
Det är nytt. Det är löftesrikt.¶
Med Fredrik Reinfeldt som statsminister, och statsråd från alla fyra borgerliga partier, kan Sverige få en politisk förnyelse med tonvikt på jobb, företagsamhet och kvalitet i vård och skola. I stället för stopplagar och ”vi står i vägen” kan det bli startlagar och den enskilda människan som måttstock.¶
Men enskilda reformer i all ära: det viktigaste är att klimatet kan bli öppnare och friare när maktmonopolet bryts.¶
Den borgerliga segern är en triumf för förändringsvilja och ambition. Alliansen har givit väljarna ett bättre beslutsunderlag än en opposition någonsin har åstadkommit; socialdemokraternas valmanifest var en tunn och näringsfattig soppa i jämförelse. Alliansen visade korten på förhand och bad om stöd för dem; i och med att de bestått den prövningen har de ett glasklart mandat för sin politik.¶
Socialdemokraterna satsade på skrämsel och slentrian, men det lyckades inte. Sverige röstade för hoppet och framtiden.¶