Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Två månader kvar till valet. Stiltje för tillfället. En kort politisk andhämtningspaus mellan Visbyveckan och tidiga augusti, då Persson talar i Björkvik och den skarpa valrörelsen sätter i gång.

Endast en och annan rötmånadsdebatt typ gynekologitvång håller grytan kokande….

Det ska bli intressant att se i vilken grad framtiden finns närvarande i slutveckorna. Kommer någon att orka tänka på livet efter högkonjunkturen eller kommer hela valrörelsen att utspela sig i ett enda intensivt NU?

Som i: NU går det bra. NU är tillväxten hög. NU ökar sysselsättningen. Och framför allt: NU finns det pengar.

En framtidsdebatt behöver inte handla om storslagna visioner modell fri världshandel överallt eller flygande bilar som drivs av kokta sälgplantor. En framtidsdebatt kan handla om något så trivialt som 2008 och 2009: år bortom högkonjunkturens topp, då Sverige ska börja se den statsfinansiella verkligheten i vitögat igen, och då behovet
av nya företag som kan skapa nya jobb är ännu mycket större än i dag.

Men vem hör något av denna modesta framtidsdebatt? Maud Olofsson försöker ibland, Lars Leijonborg nosar på ämnet emellanåt. I övrigt är det bra tyst. Moderaterna lovar pengar till skolan. Persson ransonerar vallöftena i juli så att han ska ha kappsäcken full i augusti.

Får vi en sex veckors valspurt som handlar om utgifter i dag eller inkomster i morgon? Stat/kommun eller företagande? Jag är tyvärr rätt säker på att det blir det förra, men jag har inget emot att min spådom slår fel.