Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Inga läxor. Det är orättvist, därför att föräldrarna är olika bra på att hjälpa till. Vänsterpartiet slår till om skolan.

Ursäkta, men vad för verklighet lever de i? Häromdagen kom LO med nya uppgifter om hur många som misslyckas i grundskolan och gymnasiet. En ny SCB-körning som fp presenterade i går visar att 30 procent av barnen till föräldrar som bara har grundskola inte klarar av grundskolan. Vi har årtiondens erfarenhet av ökande kravlöshet i skolan och resultatet är inte att eleverna från studieovana hem blomstrar utan att de klarar sig sämre.

Den så förtalade gamla pluggskolan skapade social rörlighet och klassresor. Unga människor togs på allvar. Skolsystemet sade: All right, så dina föräldrar har inte studerat? Men det förväntar vi oss att du ska göra. Visa vad du går för! Kraven var tydliga och begripliga och massor med unga fick helt nya livsbanor öppnade. Läxor var en självklar del av paketet. Skolgång är arbete.

Om man nu tar bort de sista läxorna: stärker eller försvagar det skolan som kunskapsskola? Frågan är retorisk.

Vänsterpartiets idéer gör skolan till ännu mer av sorteringsskola. Sentimentaliteten får brutala konsekvenser. Vad säger Göran Persson och Ibrahim Baylan? Nappar de? V är ju trots allt tänkbara regeringskamrater. Och vad kommer i så fall härnäst? Förbud mot att läsa böcker på fritiden?