Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Simon Jenkins skriver mycket läsvärt om global uppvärmning i Sunday Times. Han ifrågasätter inte att temperaturen på klotet ökar, men han ifrågasätter den religiöst färgade upphetsningen och alla domedagsbudskap om att det är nödvändigt att tvärt bryta med dagens livsstil och återgå till någon sorts lågenergisamhälle.

Även om man kan skrämma medelklassen i USA och Europa till vissa uppoffringar kan man inte skrämma den till vad som helst – och det krävs drakoniska sänkningar av CO2-utsläppen i Väst för att uppvärmningsscenarierna ska ändras så att det märks.

För vem tror att befolkningarna i Kina, Indien och övriga fattiga länder kommer att acceptera att avstå från materiella förbättringar?

Det centrala, skriver Jenkins, är därmed inte hur vi ska gissla oss själva. Framtidsvägen ligger inte i späkning – utan i utveckling av ny teknik för energiproduktion och transporter – och i seriösa program för att hjälpa fattigare länder att möta de destruktiva effekterna av att det blir varmare i världen.

Stoppa inte huvudet i sanden. Men öda inte kraft på att begära det hopplösa. Gör det konstruktiva i stället. Så kan man sammanfatta Jenkins. Sounds reasonable to me.