Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Magnus Henrekson gör en jätteviktig insats när han talar klarspråk hos Ekot om akademikernas försiktighet i debatten. Politiseringen har gått så långt att många forskare ser sig nödsakade att tiga – eller undvika det politiskt korrektas minerade terräng. Kommer man fram till fel slutsats i en fråga där det finns en statlig Sanning som gäller, då kan man råka i svårigheter.

Tänk efter: Hur många universitetsforskare känner ni till, som vågar gå mot strömmen – och berättar om det i den allmänna debatten.

Det är definitivt ett politiskt mål att öka integriteten hos universiteten, minska den statliga styrningen, öka pluralismen bland finansiärerna. Men noga taget måste det vara ett mål även för forskarsamhället självt: efter hand kommer universitetens lyster att falna om resultaten mest stryker makten medhårs.