Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Njut nu av de sista dagarna innan biltullarna slår till och kronofogdarnas register börjar fyllas.

Motståndet mot biltullarna är massivt i Stockholms län. 69 procent emot, 23 procent för. Men alla länsbor får inte rösta. De som kanske berörs allra mest, dvs de som bor i Stockholms grannkommuner som Solna, Sundbyberg, Huddinge, Solllentuna och Lidingö, ställs vid sidan om. Bara de som bor i Stockholm stad får rösta – trots att trängselskatten är statlig och inte kommunal.

Projektet har verkligen kännetecknats av manipulation från början till slut. Svensk demokrati när den är som sämst.

En av effekterna är att hela greppet med betalning för biltrafik förlorar legitimitet, och det är inte bra. Klart att det kan vara vettigt att ta betalt: om pengarna går tillbaka till infrastrukturen, om avgifterna främjar det som de ska främja, om de resandes integritet garanteras. Men Stockholmsexperimentet är felkonstruerat i snart sagt varje enskildhet.