Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

William Rees-Mogg håller en träffsäker domedagspredikan för de torypotentater som nu försöker avveckla partiets interna demokrati och begränsa rösträtten i ledarfrågan till parlamentsledamöterna.

I parlamentsgruppen sitter i dag 198 personer, varav 17 är kvinnor. Majoritetsvalssystemet kan få sina märkliga resultat….

Av valrapportering o likn kan man få intrycket att tories är reducerade till en sekt, betydelselösa bredvid ett gigantiskt labourparti. I verkligheten skiljer det tre procentenheter mellan partierna till labours fördel, men fördelningen av röster över landet gör att detta växlas in i hundratals extra labourmandat.

Tories går utmärkt i den välmående södern, men i Skottland, Wales och Nordengland går det värre än uselt. I storstäderna likaså. Ska partiet kunna bli regeringsbärande igen måste det göra sig attraktivt för mycket större delar av det brittiska samhället – och då är det ingen lyckad start att begränsa makten över partiets framtid till 198 sydengelska herrar.