Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Fp-ledaren Lars Leijonborg sommartalar i dag. Hans tal kommer att handla om skolan, om höjd ambitionsnivå och om att alla barn ska få rätt att lära sig läsa, skriva och räkna under lågstadieåren.

Leijonborg har arbetat hårt med skolfrågan under lång tid och det är utmärkt att han fortsätter. Dels behövs det förbättringar i skolan, dels är skolpolitiken ett område där de borgerliga ligger i takt med tiden och opinionen medan regeringen famlar.

Jag är dock tveksam till att fp, precis som moderaterna tidigare gjort, börjar tala om inlärning i termer av rättigheter. Det är självfallet viktigt att skolan gör sitt yttersta för att elever ska lära sig grundläggande kunskaper och färdigheter, men även när det gäller små barn är inlärning en ömsesidig process där båda parter måste bjuda till.

Det är inte i första hand störrre möjligheter för barn och föräldrar att gå till domstol och kräva saker som behövs, utan klara besked om att skolgång innebär såväl rättigheter som skyldigheter.